31.03.2025
Kurikassa panostetaan omatoimiseen liikkumiseen reilusti muiden muassa liikuntapaikka rakentamisella. Kurikan alueelta löytyy omatoimiseen liikkumiseen mm. skeittipuistoja, kiipeilypuisto, frisbeegolf ratoja, kuntoportaita, ulkokuntosaleja, luontopolkuja, maauimaloita ja uimahalleja. Kuntoradat pidetään myös kunnossa kesät ja talvet. Hiihtolatujen ja jäiden kuntoa kuntalaiset voivat seurata Sometec palvelun kautta. Kunta panostaa päiväkotien ja koulujen liikuntamahdollisuuksiin myös tekemällä luistelupaikkoja kentille ja hiihtolatuja pelloille tai niityille kunkin koulu ja varhaiskasvatusyksikön välittömään läheisyyteen. Myös urheilupuiston pesäpallokenttä ja kuntorata jäädytetään talveksi. Kuntoreitillä mahdollistuu matkaluistelu. Kaikki edellä mainitut ovat myös iltaisin perheiden käytössä. Myös sisäliikuntapaikkoihin on panostettu viime vuosina ja niin koululaiset, kuin seurat ja muut harrastetoimijat ovat saaneet uusia monipuolisia tiloja käyttöönsä. Liikuntapaikat ja tilat ovat tällä hetkellä Kurikassa siis hyvässä kunnossa innostamaan kuntalaisia liikkumaan.
Perheiden aktivoimiseksi Kurikassa käytetään myös Nuorisopassi sovellusta, jonka kautta kaikki lapset ja nuoret pääsevät kunnan liikuntapalveluihin maksutta. Loma-aikoihin olemme lanseeranneet 5 € lomalounas kampanjan, jossa paikalliset ravintoloitsijat ovat antaneet lapsille ja nuorille haluamansa edun 5 € hintaan. Päätavoitteena on, että lapset ja nuoret voisivat syödä terveellistä ruokaa huokeampaan hintaan loma-aikoina myös silloin kun vanhemmat ovat töissä. Sovelluksesta löytyy myös paikallisten seurojen ja yritysten liikunta- ja kulttuurietuja.
Kurikassa on kehitetty liikuntaneuvontapalveluita hankeavustusten kautta. Viime vuonna Liikunnallisen elämäntavan paikallisen kehittämisavustuksen avulla kehitimme Liiku ja leiki mun kanssa – hyvinvointiohjausta perheille palvelun ja se integroitiin osaksi lasten liikunnanohjaajan sekä aikuisten elintapaohjaajan työkenttää. Palvelun kehittäminen jatkuu nyt suomi liikkeelle avustuksen voimin ja tähän on lisätty nuorten liikuntaneuvonta, jota kehitetään yhdessä MOVE! hankkeen koordinaattorin ja kehittämistiimin kanssa. Tavoitteena on lisätä MOVE! palvelupolkuun mahdollisuus liikuntaneuvontaan kaikille terveytensä kannalta liian vähän liikkuville lapsille ja nuorille.
Kurikassa on myös tarjolla harrastamisen Suomen mallin kautta harrastekerhoja kouluilla sekä apua harrastuksen löytämiseen harraste-etsijän avulla. Yläkouluilla harraste-etsijät tekevät yhteistyötä koulunuorisotyöntekijän kanssa.
Kurikassa on säännöllisesti perheille ohjattuja liikuntamahdollisuuksia. Perheiden liikunta-aamupäivät, vauvauintiin tutustuminen, vauva ja taapero jumppa sekä kotona olevien vanhempien liikuntaryhmät ovat tällä hetkellä kaupungin liikuntapalveluiden tarjoamia palveluita. Tämän lisäksi perheillä on mahdollisuus hyödyntää omatoimiseen liikkumiseen liikuntasalia ja jäähallia merkittyinä aikoina. Loma-aikoina Kurikan vapaa-aikatoimi järjestää Perherieha tapahtumia, jotka ovat saavuttaneet kattavasti perheitä koko kunnan alueelta. Pelkästään viime talviloman aikana kunnan järjestämät tapahtumat ja liikuntapalvelut tavoittivat n. 2000 henkilöä. Kurikan asukaslukuun, joka on hieman vajaa 20 000 asukasta, nähden se on melko hyvä tulos.
Pyrimme pitämään palvelut matalan kynnyksen toimintoina, joihin mahdollisimman monella perheellä olisi tervetullut olo sosioekonomiseen asemaan tai muuhun elämäntilanteeseen katsomatta. Kaikki palvelut pyritään pitämään maksuttomina.
Erityisen iloisia olemme tiivistyneestä yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa. Yhteistyö on saanut pontta aikoinaan liikkuva varhaiskasvatus ja liikkuva koulu hankkeiden kautta ja jatkuu vahvana edelleen. Kurikka on osa valtakunnallisia liikkuvat verkostoja ja meillä on myös aktiiviset paikalliset verkostot kasvattajien ja opettajien kanssa. Perhepalveluiden tuottamisessa teemme vahvasti yhteistyötä kaupungin avoimen päiväkoti Sopevan kanssa. Seura ja yhdistysyhteistyötä pyrimme kehittämään vahvemmaksi.
Yhteistyö hyvinvointialueen kanssa on myös tiivistynyt. Liikuntaneuvonta palvelut on otettu kivasti huomioon hyvinvointialueen palveluverkostoissa. Työikäisten liikuntaneuvonta on ollut osa kohdennettua elintapaohjausta ja hyvinvointialueen yhteistyötä jo kotvan aikaa. Liiku ja leiki mun kanssa – hyvinvointiohjaus perheille palvelu on otettu osaksi perhekeskustiimin palveluverkostoa ja on vahvasti näkyvillä julisteiden ja esitteiden muodossa neuvola ja perhetyön ammattilaisten huoneissa. Heillä on myös mahdollista ottaa palvelu puheeksi kohdattuaan perhe, joka voisi hyötyä palvelusta. Tavoitteenamme on vielä kirkastaa lähettämiskäytäntöjä ja tiivistää yhteistyötä perhepalveluiden osalta.
Myös varhaiskasvatuksessa on perheliikuntaneuvonnan esitteet ja julisteet saatavilla jokaisessa varhaiskasvatusyksikössä, ja kasvattajilla on mahdollisuus ottaa palvelu puheeksi niin arjessa kuin vasukeskusteluissa. Kurikan vasuissa käytetään perheiden hyvinvoinnin puheeksi ottamiseen mm. Sydänliiton, Neuvokas perheen meidän perheen tähti monistetta. Tämän rinnalle olemme tilanneet liikkuva varhaiskasvatus ohjelmalta, jutellaanko liikkumisesta esitteet, ja suomen ladun perhe lisää liikettä- esitteen. Nämä esitteet on viety myös neuvola ammattilaisille ja perhetyöntekijöille heidän toiveestaan.
Kehittämistarpeena on selkeästi vielä palveluverkoston kuvaaminen ja palveluiden kirkastaminen kaikille toimijoille niin, että kasvatus ja terveyspalveluiden ammattilaiset kokisivat helpoksi ottaa liikuntaneuvontapalvelut sekä muuta matalan kynnyksen liikuntapalvelut puheeksi perheiden kanssa. Markkinointi ja viestintä on myös selkeästi haastavaa ja resurssit vaihtelevat. Liiku ja leiki mun kanssa palvelun markkinointia pitäisi vielä kehittää ja tätä kautta saada asiakkaita lisää palvelun piiriin. Perheitä ja liikuntaneuvonta asiakkaita olisi mahdollisuus ottaa enemmän vastaan, kuin mitä heitä tavoitetaan tällä hetkellä.
Olemme saaneet Suomi liikkeelle hankeavustusta ja kehitämme liikuntaneuvontapalvelua edelleen osaksi MOVE! palvelupolkua. Tavoitteena on tiivistää yhteistyötä kouluterveydenhuollon kanssa. Olemme hakemassa myös MOVE! hankkeelle jatkoa.
Lisäksi tavoitteena on aloittaa ryhmämuotoinen liikuntaneuvontapalvelu perheille. Ryhmämuotoista liikuntaneuvontaa olisi tavoite lisätä myös aikuisväestölle.
Kurikan kaupunki hakee kuluvalle vuodelle UNICEF lapsiystävällinen kunta tunnustusta ja sen eteen on tehty ja tehdään vielä töitä.
Toivomme kovasti, että vuosi 2025 tuo tullessaan lisää liikuntaneuvonta-asiakkaita sekä perheitä matalan kynnyksen liikuntapalveluihin😊.
Teksti: Maija Keto, Lasten ja nuorten liikunnanohjaaja, Perheiden hyvinvointiohjaaja, maija.keto@kurikka.fi, +35844 3231 538
Kuvat: Kurikan kaupungin viestintä