Image

ARKISEIKKAILU 2024

17.09.2024

TERVETULOA MUKAAN ARKISEIKKAILUUN!


Mahtavaa, että lähditte mukaan Arkiseikkailu-kampanjaan kannustamaan perheitä liikkumaan yhdessä. Arkiseikkailun ajankohta on tänä vuonna 23.9.-6.10.2024. Seikkailun voi toteuttaa joko matkalla kotoa varhaiskasvatukseen, lähtemällä ihmettelemään kodin lähiympäristöä tai vaikka kauppamatkalla. Kaikkien mukaan ilmoittautuneiden sekä palautetta antavien kesken arvomme Liikkuva varhaiskasvatus-tuotepaketteja.


KAMPANJAMATERIAALIT


Bingoruudukko ja muut tulostettavat materiaalit löytyvät nyt Arkiseikkailu-kampanjan sivuilta liikkuvavarhaiskasvatus.fi/arkiseikkailu ja aukeavat myös puhelimelle julisteessa olevan QR-koodin kautta.


LIIKKUMINEN PUHEEKSI HUOLTAJIEN KANSSA


Tavoitteenamme on tarjota konkreettinen työkalu varhaiskasvatussuunnitelman ja varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten mukaiseen yhteistyöhön perheiden kanssa. Kampanjan aikana huoltajien kanssa on luontevaa ottaa puheeksi lapsen fyysisen aktiivisuus, sen laatu ja suositukset sekä tärkeys lapsen kehitykselle. Sovittaessa lapsen varhaiskasvatuksen tavoitteista, myös liikkumisen osalta, avoin, arvostava ja tasavertainen kohtaaminen on tärkeää. Varhaiskasvatuksen on todettu liikuttavan lapsia enemmän kuin vapaa-ajan. Voitte tarjota perheille mallia toiminnassanne hyväksi koetuista liikkumisideoista ja siitä, miten hyödyntää lähiympäristöä ulkoiluun yhdessä lasten kanssa.


PIHATAPAHTUMAN JÄRJESTÄMINEN – YHDESSÄ ILMAN IKÄRAJAA


Voitte järjestää osana Arkiseikkailua liikunnallisia tehtäviä sisältävän tapahtuman yksikössänne ja kutsua huoltajia, isovanhempia tai lapselle tärkeitä ihmisiä mukaan. Lapset voivat suunnitella itse tehtäviä tai voitte hyödyntää Arkiseikkailubingon tarjoamia uusia tehtäväkortteja tapahtumassa.


JAKAKAA TUNNELMIA KAMPANJAN AIKANA


Arkiseikkailu-kampanja näkyy myös somessa ja voitte halutessanne jakaa tunnelmia ja hyviä käytänteitä muidenkin perheiden innostamiseksi lisäämällä julkaisuihin #Arkiseikkailu ja tägäämällä julkaisuun @liikkuvavarhaiskasvatus sekä @liikkuvaperhe. Iloisia arkiseikkailuita!

 

OPITAAN JA OIVALLETAAN YHDESSÄ – VINKKEJÄ LIIKKUMISEN PUHEEKSI OTTAMISEEN PERHEIDEN KANSSA


Perheen, läheisten ja kavereiden kanssa liikkuminen, ulkoileminen ja touhuaminen ovat valintoja, joiden myötä lapset oppivat liikkumisen kuuluvan päivittäiseen elämään, arkipäiviin ja viikonloppuihin. Tavalliset fyysisesti aktiiviset leikit omassa pihapiirissä ovat juuri oikeanlaista liikuntaa ja perheiden yhteiset, pienetkin päivittäiset liikunnalliset rutiinit ja hetket ovat tärkeitä.


Perheiden kohtaamisen yhteydessä voitte pysähtyä perheen liikkumistottumusten äärelle. Voitte ottaa liikkumisen puheeksi, tunnistaa perheen toimivia hyviä käytäntöjä ja vahvistaa niitä. Huoltajien kanssa voi keskustella lapsen päivittäisen ulkoilun ja liikkumisen merkityksestä, liikkumisen sosiaalisesta ulottuvuudesta sekä levosta ja ravinnosta. Keskustelun voi aloittaa positiivisella huomiolla. Otathan huomioon perheen yksilölliset tarpeet, arvot sekä mahdolliset esteet liikkumisen suhteen. On hyvä tukeavarsinkin vähän liikkuvien perheiden motivaatiota liikkumisen lisäämiseksi.


KYSYMYKSIÄ, JOIDEN AVULLA OTTAA LIIKKUMINEN PUHEEKSI PERHEIDEN KANSSA:

  1. Miten teidän arjessanne liikutaan yhdessä?
  2. Mitä ajatuksia ja tunteita yhdessä liikkuminen perheessänne herättää?
  3. Jos perheenne haluaisi lisätä arkiliikkumista tai muuta liikuntaa, mitä se voisi olla?

Lataa saatekirje liikkumisen puheeksi ottamisen kysymysten kanssa:

 

Arkiseikkailu-kampanjan 2024 toteutuksesta vastaavat
Liikkuva varhaiskasvatus ja Liikkuva perhe.

Kampanjan suunnittelussa on ollut mukana laaja asiantuntijaverkosto.

www.liikkuvavarhaiskasvatus.fi
www.liikkuvaperhe.fi